Мода в условията на пандемия

posted 16.12.2021 г. в 12:11 comments(0)

Преди повече от година, само за няколко седмици, светът се преобърна пред очите ни. Преживявания, които считахме, че са възможни само в книги и филми, станаха нашите собствени - истински до болка. Днес продължаваме да живеем и да се учим как да живеем в тази различна реалност.

Модата е една от най-променящите се сфери в новите условия. Високата модна сцена е в тежко състояние. Отпадат ревюта, редуцират се колекции, събития, очаквани с месеци, се отменят или дигитализират в опит да бъде спасена част от индустрията.

Но пандемията пуска пипалата си и в много други посоки. След като милиони са принудени да работят от домовете си, в продължение на месеци, чудно ли е, че официалните облекла, скъпите обувки, луксозните аксесоари стават излишни? Статистиките са категорични в отчитането на огромни спадове в продажбите на официално облекло и високи брандове, в световен план.

Погледите на хората от всички социални групи, от всякакви професии, от различни възрасти се насочват много повече от преди към практични, многофункционални и по-семплии дрехи.

Наблюдателите и специалистите от модния бранш сочат, че сега за потребителите е по-важно от каква материя са дрехите, а не дали следват някакъв тренд. Клиентът се интересува от устойчивостта, трайността и възможностите за добра поддръжка на дрехата и много по-малко от това дали цветовете и кройките са актуални.

И по отношение на облеклото и аксесоарите, отчетлива е тенденцията за продажби онлайн. Големите търговски центрове са блокирани на редица места в света. А и страхът от пазаруване в пространства, посещавани от много хора или където дадена дреха е докосвана многократно, държи настрана клиентите.  Спадът на продажби на модни стоки е драматичен, включително що се отнася до тези по интернет. Но все пак, пазаруването онлайн продължава да бъде някакъв спасителен пояс - както за заетите в модата и търговията, така и за онези, чиито финанси не са пострадали особено или държат гардеробът им да бъде  актуален, независимо от липсата на контакти, събития и масови изяви. Много хора действително откриват и преоткриват удобството да можеш да направиш виртуален шопинг, в който имаш огромен избор, удобството да замениш или върнеш стоката и комфорта да правиш всичко това с няколко клика, от собствения си дом или от пейка в парка.

Но все пак, не всичко  в модния свят е загубено и променено. Действително, маратонките, клиновете, тениските стоят в челните места, а в дъното на предпочитанията са изтласкани вратовръзките, ризите и високите токчета. Така или иначе, човечеството винаги ще се нуждае от облекло, а стремежът да сме впечатляващи с визията си, макар и потиснат, е жив. А когато колелото на съдбата се завърти, повече от всякога ще имаме нужда от красота и блясък, които да споделяме. А това означава нови  и модерни дрехи, качествени обувки, стилни аксесоари. Нека да сме готови за времето, когато те отново ще са приоритет за собственото ни самочувствие и настроение.

To leave a comment for a given article, you must be a registered user
Copyright © 2014 Red Point, Created by Big Cloud Development ltd., All rights reserved.